Svete krave

4 novembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Fiskalni savet Republike Srbije je analizirao nedavno usvojeni rerbalans državnog bužeta za 2014. godinu i zaključio da donete mere, među kojima je i smanjenje plata i penzija za 10%, nisu dovoljne da reše ogromni – i dalje rastući, deficit državnih finansija. Među neophodnim merama, bez kojih nema rešenja tog problema, Fiskalni savet na prvom mestu vidi radikalno rešavanje problema državnih i javnih preduzeća i preduzeća u restruktuiranju.

       Bez želje da ulazim dublje u ovaj državni problem kod tolikih finansijskih stručnjaka, podsetiću samo na ono što je i nama laicima jasno, jer se o tome priča od kako ovu zemlju vode deemokratske i napredne vlasti, da je to stari problem poznat pod skraćenim nazivom – tri zaposlena na jednoj stolici, nastalom kao produkt partijskog zapošljavanja.

       Prvo pitanje koje neupućenom čitaocu u toj situaciji pada na pamet je – gde je Fiskalni savet bio u vreme pre usvajanja mera na kojima se zasniva usvojeni rebalans bužeta. Odgovor je veoma jednostavan – isto su oni predlagali i pre usvajanja bužeta a i mnogo vremena pre toga. Ova zemlja večito ima nove i to uglavnom ino – ministre finansija, koji čim dođu odmah vide o čemu se tu radi, pa predlažu ili prihvataju – sve jedno, ono što pomaže a ne leči. U takvoj situaciji se postavlja opet jednostavno pitanje – čemu služi Fiskalni savet i može li za promenu, neko od njih da bude Ministar finansija.

       Sve to izgleda jednostavno, ali nerešivo – Ništa nam nije al’ leka nam nema, što beše u jednom vicu, ali stvar je ozbiljna pa nije vreme za viceve, jer partijsko zapošljavanje je u osnovi državnog sistema. Njih – te ogromne viškove tako zaposlenih, čuvamo više od svih ostalih jer ako se u njih dirne puče koalicioni sporazum na kome se zasniva vlast, a time i sama vlast. I zato ih čuvamo kao svete krave. Ono sa smanjenjem plata i penzija je lakše.

DC, 03.11.2014.