Svete krave

18 jula, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Kako javljaju Tanjug, Novosti i Kurir, novi ministar privrede (treći po redu za poslednjih pola godine – Radulović, Mirović, Vujović), koji je na toj funkciji još od formiranja Vlade nakon ovogodišnjih martovskih izbora, a budući Ministar finansija – ako prihvati, gde bi ga u tom slučaju na mestu ministra privrede zamenio prethodni ministar privrede Mirović – hoće da prihvati, je izjavio: „Ako druge mere ne daju efekta, penzije i plate u javnom sektoru biće manje za deset odsto, a odluku o tome doneće Vlada“. I dalje, pomenuti džoker ministar kaže: „samo poskupljenje struje ne bi rešilo problem, jer je menadžment EPS-a, koji čini 600 visoko plaćenih direktora, veći problem, a prosečna plata u EPS-u je 75.000 dinara, što je duplo više od zarade prosečnog radnika u Srbiji“.    

       Kako ja iz ovoga „kontam“, najpre ćemo da probamo druge mere, a tu valjda spada i smanjenje plata i penzija – ne znam šta bi drugo bilo, pre nego što dirnemo u svete krave koja se zovu javna preduzeća – od kojih eto samo u EPS-u ima 600 direktora! Pa ljudi moji što bi rekao Dragan J. Vučićević iz provladinog lista „Informer“, znate li vi šta je 600 direktora! Pa toliki broj direktora bi mogao da vodi celu srpsku privredu. Šta mislite koliki je mesečni bruto fond ovih 600 direktora, ako je u EPS-u prosečna plata 75.000 dinara. Potom je tu javni sektor u kome je prema poslednjim podacima zaposleno 550.000 ljudi, pa preduzeća u restruktuiranju koja godinama tovimo da bi ih neko kupio, a ona i dalje proizvode gubitke – pa su se još u tu idilu toliko uživela, da najavljuju i štrajkove ako ih neko dirne.

       A što bi fudbaleri rekli – onako na prvu loptu, bar polovina zaposlenih u navedenim zabranima su višak, a takvo stanje je najvećim delom produkt partijskog zapošljavanja, rodbinskih i ostalih veza onih koji su imali sreću da u tim sektorima dobiju dobar i što se plata tiče siguran posao. I sad se mi ustručavamo da dirnemo u te zabrane, jer će, bože moj, u tom slučaju nezaposlenih biti još više. Ne, nego ćemo i dalje da povećavamo porez za 46% godišnje kako bi oni koji rade izdržavali armiju ovih veštački zaposlenih kadrova.

       Stečene pozicije se čuvaju do poslednjeg dinara. Povlašćeni najavljuju štrajkove. One koji ih izdržavaju niko ništa i ne pita. Reformatori se spremaju da ovih dana proslave prvih 100 dana Vlade! Koje Vlade? – ove aktuelne, one prethodne ili one potom reformisane. Od kog datuma računamo prvih 100 dana reformi? – da se pripremimo za svečanost.

DC, 16.07.2014.