Vaterpolo kao žrtva – opet

16 aprila, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ovi napredni nikako da prestanu da vole vaterpolo. Prvi put su tu svoju ljubav prema ovom našem najtrofejnijem, a najsiromašnijem sportu, demonstrirali u septembru 2013. godine kada je jedan od njihovih visokih zvaničnika, Zoran Babić, moj omiljeni lik zvani Bimboje, na izborima za upražnjeno mesto predsednika vaterpolo saveza Srbije ubedljivo potukao proslavljenog vaterpolistu Aleksandra Šapića, posedeo na tom mestu neka dva meseca pa otišao ostavivši ponovo vaterpoliste  bez predsednika. O tome sam tada pisao – potražite na mom sajtu pod naslovom Alisa u zemlji čuda – nastavak 2 i između ostalog napisao i ovo:

„To se međutim nije dopalo onoj gore pomenutoj vladajućoj stranci za koju ste lako pogodili kako se zove, pa su ovi po ubrzanom kursu naučili da pliva jednog od svojih čelnika, Zorana Babića, koji doduše po svojim gabaritima podseća na vaterpolistu, mada su ovi u principu nešto sitniji, objasnili mu da je vaterpolo sličan „igranju lopte“ samo što se igra u vodi – instruktor je kažu bio novopečeni ministar sporta Vanja Udovičič – opet ti vaterpolisti, i kandidovali ga za navedenu funkciju.  U takvoj situaciji, siroti Šapić, na polju vaterpola, nije imao nikakvih šansi pa je potučen u finalu sa ubedljivom razlikom golova. Čak su i oni koji su ga kandidovali na tu funkciju aklamacijom prihvatili vaterpolistu Babića“.

       Sledeću priliku za ispoljavanje svoje ljubavi prema ovom sportu, a u izvođenju gore pomenutog Vanje Udovičića, nekada proslavljenog vaterpoliste, a sada naprednog Ministra sporta, napredni su dobili u januaru ove godine na otvaranju prvenstva Evrope u vaterpolu kada je ovaj u svom govoru na svečanom otvaranju krenuo – Naša Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem …. pa to ispalo kao povod da publika u beogradskoj Kombank areni izviždi državni vrh Srbije. I o tome sam na istom sajtu pisao pod naslovom Vaterpolo kao žrtva.

       Naši su na tom prvenstvu pobedili a tu priliku aktuelna vlast nije smela da propusti. Ovog puta izvođači su bili Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i njegov adjutant Goran Vesić koji su tradicionalnu proslavu titule na poznatom beogradskom balkonu organizovali samo jedan sat po završetku utakmice i vaterpoliste  još zadihane od divovske borbe u bazenu, mokrih glava izveli na balkon na temperaturi ispod nule i izloži ih ozbiljnim zdravstvenim problemima. S tim u vezi je i jedna vesela zgoda o kojoj sam sutradan pisao pod naslovom Dejan Savić je car, koji je vrle organizatore te gluposti, po završetku utakmice jednostavno, da izvinete na izrazu, odjebao i rekao svojim vaterpolistima – Momci, čekam vas na jagnetini koju sam vam obećao ako pobedite! E to su već stvari koje se ne praštaju, što je i povod ovome o čemu danas pišem.

       Pre izvesnog vremena objavljena je vest da će u cilju popularizacije vaterpola u Srbiji  vaterpolo reprezentacija krenuti na turneju po gradovima Srbije, što je nedavno i sprovedeno. Istovremeno je objavljena i vest da će u Vrnjačkoj banji biti otvoren trenažni centar vaterpolo reprezentacije, a s tim u vezi i vest: VATERPOLO CENTAR, A BEZ VATERPOLISTA – Savez, selektor i igrači bez poziva u Vrnjačku banju (Blic, 14. April 2016) i dalje: U ponedeljak je u Vrnjačkoj banji postavljen kamen temeljac za izgradnju Nacionalnog vaterpolo centra. Na svečanosti nije bilo ljudi iz vaterpola. Pogađate, glavni protagonisti ovog događaja bili su uhodani vaterpolo tandem Vanja Udovičić i Zoran Babić, koji je kao što je poznato poreklom iz Vrnjačke banje što mu je i izborna baza, tako da je sve to lepo upriličeno i spakovano u vreme izborne kampanje.

       A vaterpolisti?  O tome u „Blicu“ piše: U vaterpolo savezu Srbije ne žele da pričaju o tome, ali i ne kriju nezadovoljstvo. Jedini koji je progovorio bio je Savić – Za nas je događaj zaista bitan, dobili smo možda trening centar. Kažem možda, znam iz kojih razloga …

       Vaterpolo tandem Udovičić – Babić, ne razmišlja o tome. Oni su sami sebi dovoljni kao u onom vicu o Muji i Hasi:  Uzeo Mujo kredit od banke, kupio stan, opremio ga i pozvao Hasu na kafu. Haso se oduševio, pa kaže – joj što je ovo lepo, daj, matere ti, da ovde jednom dovedem Fatu. Mujo se opirao, na kraju je morao da pristane ali je upozorio Hasu – Pazi, vidiš da je sve novo, nemoj da napraviš neko sranje….. Sutradan, kad je Mujo došao u stan, imao je šta i da vidi … krš i lom. Pozove Hasu i besno se izviče na njega … Na kraju, šta će, upita Hasu – Dobro, ba, al’ reci mi bar kakva je Fata bila. – Ma jebeš Fatu, nije ni bila, odgovori mu Haso.

 Dragiša Čolić, 15.04.2016.