Zoran Babić, narodni poslanik

9 februara, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Zoran Babić, poslanik Narodne skupštine je mnogo značajna politička ličnost. Njega je, po definiciji, narod poslao u Skupštinu – najviše predstavničko telo koje je nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji (Ustav Republike Srbije, član 98), da tamo u svoje ime a za račun naroda zastupa narodne interese. Zoran Babić nije samo jedan od 250 narodnih poslanika. On je šef poslaničke grupe vladajuće Srpske Napredne stranke. Dakle, najvažniji od tih najvažnijih. A uz to i član Glavnog odbora te stranke.

       Po logici stvari, na takvu funkciju treba postaviti i odgovarajuću ličnost – ličnost punog političkog kredibiliteta i integriteta. Naglašavam političkog, jer ovde nije reč ni o zvanju ni o struci, već o kompletnoj političkoj ličnosti kojoj narod koji ga je tamo poslao veruje. Da li je u slučju Zorana Babića tako?

       Do sada sam u to sumnjao, jer Zoran Babić je više služio za uveseljavanje naroda – čak sam ga i ja u ovim svojim crticama, kad sam prvi put pisao o njemu, nazvao Bimboje, a da pritom nisam ni znao šta ta reč znači – Nemam pojma ni šta ta reč znači ni ko je bimboje. Čuo sam je letos od jednog šumadijskog seljaka – ni on nije znao da mi objasni šta to zapravo znači, ali mi se mnogo dopala. Otprilike označava čoveka, lepog zdravog i rumenog, što bi na selu rekli – da ga po jednom obrazu lupiš, drugi da pukne, koji vas vazda uveseljava i dan vam čini lepšim.

       Sada više ne sumnjam. Sada se pitam da li je moguće da se na tako značajnu političku funkciju postavi čovek protiv koga je polovinom 2011. godine Osnovno javno tužilaštvo u Kraljevu podnelo krivičnu prijavu sa predlogom za preduzimanje određjenih istražnih radnji zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 369 Krivičnog zakonika za koje je, u najblažem od tri predvidjena slučaja, propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

       Naime, početkom te godine podnete su optužnice, što predstavlja najviši stepen istraženosti, protiv upravnika i poslovođe groblja „Beli izvor“ u Vrnjačkoj banji, zbog zloupotreba službenog položaja u vezi prodaje i preprodaje grobnih mesta. Kako proizilazi iz dokumenata koji su dostupni javnosti protiv Zorana Babića, koji je u to vreme bio tehnički direktor tog groblja nije odmah podneta krivična prijava. Slučaj njegove zloupotrebe – preprodaje grobnih mesta, ustanovljen je kasnije tokom postupka protiv pomenutih lica protiv kojih je već bila podneta optužžnica. Tužilaštvo je potom, kako pravila nalažu, istražilo i njegov slučaj i podnelo krivičnu prijavu – greške nema jer su u prijavi navedena i imena konkretnih lica, kako onih kojima je grobno mesto bilo prodato, tako i onih kojima je potom to isto grobno mesto bilo preprodato, po kojoj ceni i dr.

       I sad se postavlja pitanje kako je moguće da Zoran Babić umesto da postane optuženik, postane jedan od najvažnijih narodnih poslanika i tako umesto da uđe u zatvor uđe u Narodnu skupštinu – preko crvenog tepiha preko koga narodni poslanici ulaze u ovo zdanje na početku skupštinskog zasedanja.

       Odgovor je jednostavan – može ako se politički aktivirate i postanete član vladajuće strtanke. Tada vas sleduju ne samo beneficije koje ta funkcija nosi i imunitet zaštite od krivičnog gonjenja za dela koja biste mogli počiniti, već i rehabilitacija za prethodno učinjene grehe. Za ovo poslednje će se pobrinuti čitav mehanizam vlasti. Dovoljan je jedan telefonski poziv da se taj mehanizam pokrene – sudovi vas više neće nalaziti na adresi na kojoj stanujete, sudije će odugovlačiti postupak do isteka propisanog roka zastarelosti krivičnog gonjenja i vi ćete postati ličnost punog političkog kredibiliteta i integriteta. Možete da postanete i narodni poslanik. Privatni preduzetnik, na primer grobar, teško jer će vam tražiti potvrdu da niste odgovarali za zloupotrebu službenog položaja.

 Dragiša Čolić, 08.02.2016.