Patriotizam na delu

4 septembra, 2013 u rubrici Kolumne

One koji ne znaju o čemu sam pisao u nedavnim crticama “Istorijska uloga Milana Ivanovića na putu Srbije ka Evropskoj uniji” i “Svi su u pravu”, obaveštavam da je završen rad Anketnog odbora za ispitivanje trošenja budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji, čiji izveštaj, prema onome kako je objavljeno u u dnevniku RTS od 29.08.2013. godine, glasi:

“Utvrđene zloupotrebe novca za Kosovo

Članovi Anketnog odbora za ispitivanje trošenja budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji utvrdili su brojne zloupotrebe o kojima će izvešetaj do 15. septembra predati parlamentu na usvajanje, najavljuje predsednik tog odbora Momir Stojanović.
„Izveštaj će biti pun egzatnih pokazatelja zloupotreba. Očekujem da će na osnovu njega skupština predložiti mere vladi, od smene pojedinih rukovodilaca do pokretanja istraga zbog nenamenskog trošenja novca“, rekao je Stojanović gostujući u jutarnjem Dnevniku Radio-televizije Srbije.
Članovi Anketnog odobra su prethodnih osam nedelja boravili na Kosovu i Metohiji, kako bi ispitali trošenje novca od 2002. do 2012. godine.
Prethodno su dobili izveštaje nadležnih ministarstava, čije su podatke koristili i upoređivali s realnim stanjem na terenu.
„Neke zloupotrebe se odnose na enormne cife, posebno prilikom gradnje velikih infrastrukturnih objekata. Neki objekti uopšte ne postoje na terenu“, rekao je Stojanović.
Utvrđeni su propusti u visokoškolskim ustanovama, kaže Stojanović i dodaje da je zdravstvena mreža neracionalna.
„Prevelik je broj zaposlenih, neki ne izvršavaju svoje radne obaveze, a primaju nadoknadu. U primarnom zdravstvu je evidentan nepotizam, zaposlene su kompletne porodice“, kazao je Stojanović.
Naveo je da je nedvosmisleno utvrđeno da pojedini Srbi zaposleni u lokalnim samoupravama dobijaju 150 odsto ličnog dohotka, a da dobijaju i platu od institucija Kosova.
„Mi ćemo u svom izveštaju predložiti i mere, pa ćemo tako predložiti da zaposleni u javnim službama imaju platu od 100 odsto, a da se 50 odsto slije u jedinstveni Fond za one koje su socijalno ugroženi“, najavio je Stojanović.
Anketni Odbor formiran je u aprilu i ima 14 članova, kojima su u utvrđivanju činjenica pomagali zaposleni u Poreskoj upravi, Državnoj revizorskoj instituciji i pravnici”.

DC, 30.08.2013.