Izveštaj Zaštitnika građana za 2014. godinu, kao povod za APEL za zaštitu Zaštitnika

20 aprila, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Zaštitnik građana Saša Janković je podneo izveštaj o radu za 2014. godinu. Izveštaj je ovih dana razmatran na skupštinskom odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. U izveštaju je navedeno da je stanje ljudskih prava u zemlji zabrinjavajuće, te da se prošle godine 20.340 građana obratilo Zaštitniku građana za pomoć.

       Ne bih ovde o samom Izveštaju koji je, po meni, celovit – zadire u najvažnije oblasti života građana, jasan i hrabar, jer u to se možete i sami uveriti uvidom u sam Izveštaj. Reč je o reakcijama koje je taj izveštaj izazvao u vlasti.

       Ne verujem da bi taj izveštaj izazvao preveliku pažnju vlasti, jer zašto bi se uzbuđivali kad mogu komotno da odlučuju o čemu hoće, da se tih dana nije pojavila i vest o oceni Saše Jankovića o ulozi Premijera u slučaju nedavnog pada vojnog helikoptera kojom prilikom je život izgubilo sedmoro ljudi.

       Odmah se po već ustaljenom običaju oglasio Vladin službeni glasnik “Informer” koji tu izjavu predstavlja kao napad na Premijera, da bi u ovonedeljnom vikend izdanju taj list otišao i dalje otkrivanjem „Najmračnije tajne zaštitnika građana“ o nekakvom pištolju bez dozvole iz 1993. godine, kojim je izvršeno nekakvo samoubistvo, a taj mu je podatak navodno dostavljen iz „bezbednosnih struktura“ pa sam ja, kao građanin, sada zbunjen – zar se najmračnije tajne ne procesuiraju već se čuvaju 22 godine da bi se dojavile nekom opskurnom glasilu – kad zatreba.

       Potom su se o istoj temi oglasili i dežurni zaštitnici vlasti, poslanici sa liste SNS-a Vladimir Đukanović i Aleksandar Jovičić. Ovaj prvi je, između ostalog, optužio Zaštitnika građana da se bavi politikom i poručio mu da pređe u političare, na šta mu je Zaštitnik građana odgovorio da je njegova politika kontrola vlasti, dok je Aleksandar Jovičić tu optužbu produbio izjavom „Šokiran sam politikantskim istupima Saše Jankovića, koji obavlja funkciju zaštitinika građana Srbije, a koji nikada nije doprinosio istini, nego se bavi politikom, i to na najprljaviji i najprizemniji način“ i dalje da je „Saša Janković lagao oko slučaja na Paradi ponosa, što je Tužilaštvo nepobitno utvrdilo, zatim je lagao i manipulisao građanima što se tiče pada helikoptera, što je Komisija već potvrdila, a videćemo šta će reći Tužilaštvo. On je neodgovorni politikant koji se samo bavi neistinama i tračevima, i to za ogromne narodne pare“.

       O pomenutim akterima sam na ovom sajtu dosta pisao, pa ne bih o tome ponovo. Najviše o Vladinom kućnom ljubimcu Draganu J. Vučićeviću i njegovom listu “Informer” pa bi mi nabrajanje svega toga ovde uzelo dosta prostora (pretraživač: Dragan J. Vučićević i/ili Informer). Pisao sam dosta i o Vladimiru Đukanoviću:  Da li je ovo samo obična paranoja?Ja i moji partijski prijatelji; Šamarčina!; Ko će da zaštiti Zaštitnika građana (pretraživač: Vladimir Đukanović). A pisao sam i o Aleksandru Jovičiću: Vreme preispitivanja; Inform(biro)er; Mali bimboje; Na petooktobarsku godišnjicu – radikalno u devedesete; Srednja klasa je ugrožena… (pretraživač pod: Aleksandar Jovičić).

       Pisao sam i o zaštitniku građana Saši Jankoviću: Ko će da zaštiti Zaštitnika građana; Dragan J. Vučićević, analitičar; Građanin Saša (pretraživač pod: Saša Janković i/ili Zaštitnik građana).

      A zašto ovo pišem. Zaštitnik građana Saša Janković je ugrožen, jer savesno obavlja svoju funkciju na način koji proističe iz Zakona o Zaštitniku građana – kontroliše vlast. Ugrožen je zato što ova vlast ne toleriše ni institucije ni pojedince koji su protiv ovakvog režima. A Saša Janković je u poslednje vreme izložen konstantnim napadima. Setimo se njegove inicijative povodom neovlašćenog prisluškivanja građana od strane vojno bezbednosne Agencije koja je odbijena od skupštinskog odbora za bezbednost, pa prijave tužilaštvu protiv vojnog obezbeđenja Premijerovog brata, koja je odbijena od strane tužilaštva, pa ovog sadašnjeg Izveštaja o radu Zaštitnika građana u prethodnoj godini.

       Skupština može da smeni zaštitnika građana i imenuje nekoga ko će joj biti više po volji. Može taj novi da bude i iz “opozicije” jer svedoci smo da se mnoge od opozicionih partija udvaraju režimu i pokušavaju da uđu u vlast. I sve će biti po zakonu, a ništa više neće biti isto, jer teško da će ova vlast naraviti grešku i postaviti na tu funkciju nekog novog Sašu Jankovića. Neće Sašu Jankovića to lično pogoditi. Njemu će biti lakše, pogodiće građane. I ma koliko mi verovali da je Saša Janković izrastao u zrelu ličnost koja će svoj doprinos demokratskim procesima u zemlji davati i mimo funkcije na kojoj se sada nalazi, to nikako ne može biti isto, jer jedno je kad delujete iz opozicije, a sasvim drugo iz institucije sistema, ma kakvi otpori se povodom takvog delovanja javljali. I zato ovaj apel za zaštitu Zaštitnika građana, Saše Jankovića.

* * *

       19/04/2015  Saša Janković uputio demanti Informeru „Od svih tvrdnji koje ste o meni objavili u broju od 18. aprila, tačno je jedino da se 1993. godine u stanu u kom sam živeo desila smrt mog bliskog prijatelja. Do danas je ta tragedija podjednako bolna kao i pre 22 godine. Međutim, potpuna je neistina da sam „1993. bio privođen i saslušavan zbog držanja nelegalnog oružja kojim je počinjeno samoubistvo“. ČISTA LAŽ o nelegalnom pištolju i da me sa njim ucenjuje „sam vrh bivšeg režima i bezbedonosnih struktura“, kao i doslovce sve drugo što je u tom tekstu Informer napisao, a Televizija Pink prenela u udarnim terminima, najbolja su ilustracija tabloidizacije države i društva na koju godinama upozoravam,

Zaštitnik građana, Saša Janković“

       Slučaj “Kolinda” se ponavlja. Izvršioci su isti – “Informer” i “Pink”. Sredstva izvršenja, ista – lažni pamfleti u cilju političke diskvalifikacije ličnosti. Navodni izvori, isti – službe bezbednosti (molim službe bezbednosti da i meni u skladu sa Zakonom o dostupnosti javnih informacija dostave neke tajne podatke o Draganu J. Vučićeviću i Željku Mitroviću, hteo bih nešto da pišem o njima). Nalogodavci, pretpostavljamo isti.

       Ostaje još samo da vidimo da li će biti i demantija i, ako ga bude, da li će biti isti kao u slučaju Kolinde – Kriv sam; opšte posipanje pepelom, taj izvor mi nikad nije omanuo; ako treba i u zatvor ću da idem, jer ipak tu ima razlike – Kolinda je predsednik susedne države, diplomatski odnosi, note i sl. Saša Janković je samo zaštitnik građana Srbije – a ko j…

       Ukoliko pak bude ista samoponuda za kažnjavanje, molim nadležne da ne private ono poslednje – zatvor, jer ako DJV tamo ode ko će nas onda zabavljati – Samo se budala dva puta o isti kamen sapliće (from Fools and Horses).

* * *

       Dragi prijatelji, vi koji partite moje tekstove i na sajtu www.opancar.com i ovde na fejsbuku, ako se slažete sa ovim tekstom, potpišite javni apel za podršku zaštitniku građana Saši Jankoviću. Potpisivanje apela je organizovano u okviru portala Bolja advokatura. Boljaadvokatura@gmail.com

       Ovaj portal je organizovala grupa advokata – već nas je preko 120,  potpisivanjem Deklaracije čiji je osnovni moto: Srbiji nedostaju sloboda i pravda. Srbija nema institucije, u Srbiji nema vladavine prava. Srbiji nedostaje bolja advokatura!

a na bazi iskustava iz nedavne četvoromesečne obustave rada i sajta “protestadvokata” koji se tokom tog protesta pokazao kao izvanredan metod javne komunikacije, ne samo među advokatima već i kao sredstvo za podršku a time i učešće javnosti u aktuelnim društvenim događanjima. Evo prilike da na slučaju davanja javne podrške zaštitniku građana Saši Jankoviću uspostavimo međusobnu saradnju.

 Dragiša Čolić, 19.04.2015.